Gavril Subotić (©Starsport)
Gavril Subotić (©Starsport)

INTERVJU - Gavril Subotić: Zvezda ima realne šanse da ode na F8 Lige šampiona u Beogradu, a onda ko zna...

Vreme čitanja: 17min | pet. 05.11.21. | 16:03

Povremeni reprezentativac Srbije u razgovoru za Mozzart Sport govorio o predstojećem večitom derbiju, razlozima povratka u srpski vaterpolo i jačanju nacionalnog šampionata naše zemlje, budućnosti u državnom timu

Ima neka tajna veza između VK Crvena zvezda i porodice Subotić. U osvajanju prvih nacionalnih titula crveno-belih učestvovao je Vaso Subotić, a navijači Crvene zvezde su sa ushićenjem dočekali dolazak u klub njegovog sina - Gavrila Subotića. Razlog je jednostavan: vide ga kako ide očevim stopama i puni klupske vitrine trofejima. Jedan pehar digao je u prvoj sezoni sa Crvenom zvezdom - Kup Srbije, ali tu ne namerava da se zaustavi. Umetnik u bazenu želi da poput oca crveno-belima donese šampionsku krunu, petu u klupskoj istoriji, vodi Zvezdu makar do Fajnal-ejta Lige šampiona, nastavi niz uspeha protiv Partizana, čije je boje branio, ali i postane standardni reprezentativac Srbije. 

U inostranstvu je lepo dizati trofeje, ali je ipak malo lepše to činiti u Srbiji. Naročito u trenutku kada je srpska liga po mišljenju mnogih, pa i Gavrila Subotića, najjača na svetu. A, to potkrepljuje i činjenica da Srbija ima tri predstavnika u Ligi šampiona - Crvenu zvezdu, Radnički i Novi Beograd. Drugi ne više od dva. Pomenuti trio i Partizan vodiće rat za naslov prvaka u Srbiji, a ovoga vikenda na programu je prvi ovosezonski večiti derbi.

Izabrane vesti

Gavril Subotić pred subotnji večiti derbi (21.00) ima jednu želju - pune tribine i vatrenu atmosferu kao protiv Savone u plej-ofu za Ligu šampiona. Večiti derbi sam je po sebi praznik, utakmica svih utakmica, a predstojeći bi trebalo da bude spektakularan. Crvena zvezda igra Ligu šampiona, Partizan vraća stari sjaj, u bazenu Stefan Mitrović, Gavril Subotić, Milan Aleksić, Nikola Rađen... Celu priču zaokružile bi samo pune krcate tribine bazena “Milan Gale Muškatirović”. 

“U subotu se igra večiti derbi, a zna se u kakav spektakl prerasta taj praznik vaterpola kada navijači dođu organizovano. Imao sam priliku da igram u onom čuvenom finalu Kupa Srbije sa nekoliko hiljada navijača, ali i još nekoliko puta da igram pred dupke punim tribinama i to je nešto posebno. Poslednji put protiv Savone. Ta atmosfera koja se stvori nema cenu, a dodatnu specifičnost toj atmosferi dodaje i momenat taj što su bazeni mali i akustični. I onda se sve to diže na viši nivo. Na bazenu 100 navijača pravi efekat kao 20.000 na stadionu. Kada navijači dođu diže se nivo igre, motiva, želje. To se pokazalo protiv Savone, videlo se to i po mojim reakcijama i proslavi golova. Iskreno se nadam da će doći da nas podrže. Zaslužujemo to, srpski vaterpolo zaslužuje pune tribine. Kvalitet igre je vrhunski, dolazak navijača bi uveličao ceo taj događaj”, počeo je Gavril Subotić razgovor za Mozzart Sport

Gavril Subotić slavi gol protiv Savone (©Starsport)Gavril Subotić slavi gol protiv Savone (©Starsport)

Iskoristio je priliku Gavril Subotić da iskaže zahvalnost navijačima za neverovatnu podršku u plej-ofu za Ligu šampiona, kao i da ih pozove da vaterpolistima Crvene zvezde budu vetar u leđa protiv Partizana, u subotu od 21.00. 

“Zahvaljujem se navijačima za ono što su nam priredili protiv Savone, ono je nezaboravno. To ko ne oseti u vodi teško da može da zna o čemu pričam. Ne osećaš umor, letiš u bazenu. Nadam se da će uspeti da se organizuju i da će nas podržati protiv Partizana”. 

Crvena zvezda je uoči večitog derbija ostvarila trijumf nad Zemunom u zaostalom meču trećeg kola, dok je Partizan za vikend pretrpeo ubedljiv poraz na “Banjici” od Novog Beograda - 20:6. Nešto slično se dogodilo crno-belima u protekloj sezone, kada su deklasirani u večitom derbiju. Zvezda je bila nemilosrdna u plej-ofu, a udarna igla crveno-belih svesna je da to nije prava slika Partizana. Teške poraze crno-belih ostavlja po strani, jer derbi je priča za sebe. 

“Što se tiče samog derbija, utakmice kao utakmice i isključivo onoga što će se događati u bazenu, mislim da se Partizan izuzetno pojačao. Ovaj rezultat i poraz od 20:6 sa Novim Beogradom ništa ne znači, isto kao i ona prošlogodišnja pobeda Zvezde u večitom derbiju kada je bilo 14:2. To ne treba da uzimamo kao neki parametar. Nekada se i to desi, to su momenti kada kola krenu nizbrdo i nema ko da povuče ručnu. Mi nismo toliko bili bolji od njih prošle godine, a i sada je mala razlika između timova. Moram da podvučem da je ta prošlogodišnja ekipa Partizana bila sastavljena od izuzetno mladih igrača, koji su pokazali da imaju potencijal, poprilično su nas namučili u polufinalu Kupa Srbije, ito tako i u Jadranskoj ligi. Ne bih u prvi plan isticao ni tu pobedu Zvezde, a ni ovu Novog Beograda”. 

Prednost Crvene zvezde u odnosu na Partizan jeste što je već odigrala nekoliko velikih utakmica na krv i nož, dok je crno-belima Novi Beograd bio prva prava proveda. Velikan sa “Banjice” angažovao je nekoliko zvučnih pojačanja - hrvatski vaterpolista Lovre Miloš do januara neće imati pravo nastupa - i Gavril Subotić ističe da se u Partizanu ponovo radi dobro, kao nekada, kada se zbog dobrog rada sa mladim igračima odlučio da potpiše za crno-bele i napusti Jadran iz Herceg Novog. 

“Mislim da se u Partizanu kvalitetno radi, da će se još podići i da se vratio. Verujem da će se vratiti na puteve stare slave i da će se stabilizovati. Oni su i prošle sezone u kontinuitetu igrali dobro, i eto taj ubedljiv poraz u plej-ofu im je jedina mrlja. Ove godine imaju odličan, moćan tim, sastavljen od reprezentativaca (Stefana Mitrovića i Milana Aleksića), tu su i Nemanja Vico, Aleks Bouen, Dimitrije Rističević je vrhunski golman, Filip Radojević... Takođe i Lazar Vićković, koji je prošle godine bio član Crvene zvezde, dok je godinu dana ranije nosio kapicu Partizana. Petar Velkić je često bio na reprezentativnim pripremama i u Partizan je došao iz Šapca, izdvojio bih i mladog Baraća, koji je pokazao i prošle godine da poseduje određeni kvalitet, kao i Petra Jakšića. Dobio je Partizan na iskustvu dolaskom brojnih igrača tokom leta, fizički su dobro spremni. Svi znamo šta je Partizanova škola, prošao sam je i ja, znamo svi kakav mentalni sklop imaju Partizanovi igrači”. 

NIŠTA LEPŠE OD POBEDE U VEČITOM DERBIJU, ZVEZDA SA GAVRILOM NE GUBI OD PARTIZANA 

Odnos snaga u srpskom vaterpolu se može menjati, ali nikada nijedno rivalstvo neće biti jako, niti će privlačiti pažnju, kao ono između Partizana i Crvene zvezde. 

“Očekuje nas sjajan derbi i pošto igramo na našem bazenu uveren sam da imamo realne šanse da trijumfujemo, a nema ništa lepše od pobede u večitom derbiju. Biće to istinski vaterpolo spektakl, i samo se nastavlja i potvrđuje da je srpska liga najjača u Evropi i na svetu. To se potvrđuje i kroz to da se treće kolo u nizu igra makar jedan derbi, a u prošlom i više od jednog (Crvena zvezda - Radnički, Partizan - Novi Beograd, Šabac - Vojvodina). Mala je razlika između timova, svako svakog namuči. Napravio bih paralelu sa sezonom u Solnoku. Tada sam svima govorio da je šampionat Mađarske dobar, ne samo zbog dobrih igrača, već i iz razloga što se u svakoj utakmici igra vaterpolo. Nije bitno da li je prvo ili poslednje kolo, prvi protiv petog ili desetog... Ne dešava se da trening bude jači od utakmice, da se utakmica odradi sa pola mozga, nego moraš da se pomučiš protiv svih”.  

Gavril Subotić od dolaska u Crvenu zvezdu nije izgubio u večitom derbiju. Crveno-beli su u prethodnoj sezoni šest puta igrali protiv Partizana i svih šest derbija su dobili. A, ove godine Zvezda je slavila i u pripremnoj utakmici na kojoj su crno-beli igrali bez najboljih igrača.

“Sedam utakmica zaredom smo dobili Partizan, počev od prošle sezone. Bili smo bolji dva puta u prvenstvu, dva puta u plej-ofu Superlige, jednom u Kupu Srbije i Jadranskoj ligi, i sada u pripremnom periodu. Biće to Partizanu dodatni motiv, jer nikada nije prijatno izgubiti u derbiju, a kamoli toliko puta zaredom. U Srbiji će uvek rivalstvo Crvene zvezde i Partizana biti nešto posebno. A, kada smo kod rivalstva i derbija, osvrnuo bih se i na period karijere kada sam bio u Italiji, u Posilipu. U Napulju postoje tri vaterpolo kluba - Akva Kjara, Katatijeri i Posilipo. Igraju se tri gradska derbija, ekipe nisu slično kvaliteta, ali je svaka utakmica na gol. I to je derbi. Utakmica za sebe. Rezultati i analize se za derbi ostavljaju po strani, derbi se igra srcem. Igra se za prestiž i slavu”. 

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)

NA STOLU TRI PONUDE... LOMIO SE, IZABRAO ZVEZDU I NIJE POGREŠIO 

Vratio se Gavril Subotić godinu dana unazad, prisetio situacije kada je bio bez kluba i objasnio razloge povratka u srpski vaterpolo i zašto je u jeku pandemije virusa korona odabrao baš Crvenu zvezdu. 

“Igrao sam u Solnoku, pandemija virusa korona prekinula je sezonu i dva meseca nisam imao konkretnu ponudu. Bio sam bez angažmana. Dobio sam prvu konkretnu ponudu od PAN Eks Provansa iz Francuske, međutim, tu se nismo složili oko uslova. Nedugo zatim sam imao ponudu Radničkog iz Kragujevca... Imao sam još dve ponude, lomio sam se, birao između Šapca i Zvezde. Odabrao sam Crvenu zvezdu, jer sam u tom trenutku mislio da je to bolja ponuda u svakom smislu, što se na kraju pokazalo i kroz rezultate - osvojili smo Kup Srbije, igrali i polufinale LEN Kupa Evrope. Nije bilo konkretnih razloga da odaberem Zvezdu, preovladao je subjektivni osećaj”.  

I pre nešto jače od godinu dana bilo je vidljivo da se stvari u srpskom vaterpolu pomeraju sa mrtve tačke, ali Gavril Subotić prilikom potpisivanja ugovora sa osvajačem Lige šampiona nije ni izbliza očekivao da će Superliga Srbije postati najjače prvenstvo na svetu, klubovi doživeti “bum”, a Liga šampiona ponovo ppostati nezamisliva bez njih. 

“Postojale su naznake da će liga Srbije biti bolja, kvalitetnija, ali ni izbliza da će se napraviti ovoliki pomak. U Srbiji se oduvek kvalitetno radi, trenira i igra, i rekao sam sebi: ‘Zašto da se ne vratim?’ Situacija se stabilizovala, a u najgoru ruku da cela priča nije ispunila očekivanja, mogao sam već posle godinu dana da potražim novi klub u inostranstvu. Ispostavilo se da je odlično, zato sam i ostao”. 

Povratkom standardnih i povremenih reprezentativaca u srpski vaterpolo, mladi igrači koji su u procesu formiranja, i od kojih se očekuje da u narednim godinama pokucaju na vrata državnog tima, dobila su mentore u bazenu kakvi se samo mogu poželeti. Led su probili Miloš Ćuk, Stefan Mitrović, Strahinja Rašović, Gavril Subotić... Bio je to prvi krug povrataka, kvartet je bio vesnik renesanse i signal da igrači imaju čvrsta obećanja da ni u čemu neće oskudevati i da će njihovo biti samo da glavom budu u bazenu. Ali, i da rade na usavršavanju mladih igrača, budu im mentori. 

“Nije mi povratak u srpski vaterpolo i rad sa decom bio glavna zvezda vodilja, ali imao sam u mislima da u krajnjoj liniji taj moj povratak može nekome od klinaca koji statasavaju uz mene značiti. Nisam se još afirmisao na reprezetativnom planu, ali sam prevalio dosta toga, imam četiri - pet godina inostranog iskustva, igrao sam u jakim klubovima, osvajao titule, radio sa “tuđom” decom... Zašto da to isto ne radim sa nekim na kome ostaje budućnost ovoga sporta? Bio je to jedan od motiva. Sa mladim momcima sam ostvario pre svega jedan prijateljski, konstruktivan odnos, gde u svakoj situaciji pokušavam da im budem stariji brat, kolega, neko ko će im ukazati na propuste i dobre stvari. Njima je savršeno jasno da neke stepenice moraju sami da pređu, da mogu da ih usmerim, ali da je dosta toga na njima samima. Pored mene su se prošle godine vratili Strahinja Rašović, Stefan Mitrović, Miloš Ćuk. Svi oni su se reprezentativno ostvarili, ozbiljni su igrači. Mogu misliti kakav su oni doprinos dali u svojim klubovima, koliko su značili toj deci, tako da je srpski vaterpolo tu mnogo dobio”.

SRPSKA LIGA NAJJAČA NA SVETU 

Nekarakteristično za neke prethodne godine kada se menjao skoro kompletan tim, Crvena zvezda je zadržala najbitnije igrače iz minule takmičarske sezone, a ekipu je nagradila sa trojicom crnogorskih igrača. I dobila je ekstra kvalitet. Apetiti su porasli. Prvi cilj je ostvaren - plasman u Ligu šampiona. Drugi će biti odbrana Kupa Srbije, ali neće biti lako pošto su i drugi, poput Crvene zvezde, odradili kvalitetan prelazni rok. 

“Prošle sezone nismo imali ekipu sa kojom smo nešto bitno morali da uradimo, osvojimo trofeje... Išli smo u suštini na sve, postojala je naravno ambicija da osvojimo i prvenstvo i Kup Srbije, ali smo bili realni u očekivanjima. Znali smo da je to potpuno nov tim, da je mlad, da smo se tek skupili i da u principu nismo svesni koji su dometi i limiti. Pritisak da se nešto mora nije postojao, jer nismo znali koliki je naš potencijal. Na kraju smo osvojili Kup Srbije, došli do polufinala LEN Kupa Evrope, i u tom kontekstu mi smo zadovoljni sezonom. Što se tiče ove sezone, 80 odsto ekipe je ostalo, doveli smo još tri odlična igrača (Stefan Pješivac, Bogdan Đurđić i Filip Gardašević) koja su na postojeći tim velika pojačanja. S njima smo nadomestili sve nedostatke koje smo imali prošle godine. Da je sastavljen dobar tim, pre svega kvalitetno nadograđen, pokazalo se na kvalifikacionom turniru u Zagrebu, zatim i u dvomeču sa Savonom. Plasirali smo se u Ligu šampiona, postali treći srpski klub u najjačem takmičenju i odmah na startu dobili Špandau. Sve to je pokazalo da je odrađen kvalitetan prelazni rok, da smo jači u odnosu na prethodnu sezonu, da smo se digli na viši nivo, i mislim da od ove ekipe mnogo toga može da se očekuje, a mi da pristupimo ambicioznije. Ali, s druge strane pojačale su se i te kako i ostale ekipe. Ove godine imamo najjaču ligu u Evropi i na svetu”. 

Gavril Subotić i saigrači svesniji su svojih kvaliteta i potencijala koji ima ovaj Zvezdin tim. Prošle godine nisu bili. A opet, crveno-beli su bili konkurentni na sva četiri fronta - regionalnoj ligi, LEN Kupu Evrope, prvenstvu Srbije i Kupu Srbije, takmičenju u kojem je podignut trofej, a s vitrina skinuta paučina. Sada je Crvena zvezda spremna za veća dostignuća. 

“Ispustili smo jednu lepu priliku minule godine da odemo na završni turnir regionalne lige. Peterci, koji su lutrija, doneli su nam Kup Srbije, ali su odneli taj plasman na Fajnal-for. Ipak, mislim da smo i u regionalnoj ligi, ali i na nivou cele sezone izvukli maksimum od one ekipe. Ove godine se ekipa spremala planski, popunjena je na svim pozicijama, pa smo očekivali da u drugom krugu kvalifikacija budemo prvi, kao i da prođemo Savonu, što smo i uradili. Ove godine smo i te kako svesni svojih kvaliteta i potencijala. U tom smisli smo pokazali da su naša očekivanja realna, pokazali smo da Crvena zvezda može da bude konkurentna u apsolutno svim takmičenjima. U Zagrebu smo nesrećno izgubili, poraz od Mladosti nije bio značajan, ali smo želeli da dobijemo taj meč zbog građenja pobedničkog mentaliteta”. 

Ipak, jedna stvar prati crveno-bele, preliva se iz minule na tekuću sezonu - oscilacije u igri. Kako od meča do meča, tako i unutar jedne utakmice. U protekloj sezoni je to bilo karakteristično za evropske utakmice - dvomeči sa moskovskim Dinamom i francuskim Turkoanom - a ove se ponovilo tokom revanš meča sa Savonom - crveno-beli vodili 6:2, pa ušli u neizvesnu završnicu - i Špandauom na premijeri u Ligi šampiona. 

“Da umemo da krenemo iz minus faze najizraženije je bilo protiv Dinama prošle sezone. Trijumfovali smo u Moskvi sa tri razlike, pride smo primili gol u poslednjoj sekundi, a u Beogradu smo počeli sa 0:5. Mislim da ekipa nije bila psihički spremna, loše je krenulo. Nismo znali da od starta nametnemo svoj ritam i da kontrolisano iskoristimo tu prednost. Kasnije smo uspevali da se saberemo, ali je bilo primetno da smo nezreli. Te velike oscilacije bih pripisao neiskutvu i mladosti. Nešto slično nam se dešavalo i ove sezone, da igramo sa dosta oscilacija. Osvrnuo bih se na meč sa Savonom, koja ima nekoliko izuzetno iskusnih igrača: Španac Molina je legenda ovog sporta, tu je Valerio Rico koji je sa Italijom bio svetski prvak sa Italijom 2011. godine, kao i Fondeli povremeni reprezentativac Italije. I među mladima ima kvaliteta: Mateo Joki Grata, Nebojša Vušković je igrao u Kataru i Primorcu. Jedna kvalitetna ekipa, našeg su nivoa, a u dvomeču se pokazalo da smo bolji. U Beogradu smo imali vođstvo 6:2, nismo znali na vreme da rešimo meč, primetne su bile oscilacije, ali sve se dobro završilo. Ti padovi, to je jedan od momenata koji nas od prošle godine prati i što pre treba da ga ispravimo, da održimo kontinuitet igre, i samo tako ćemo imati šansu da uradimo nešto veliko. Liga šampiona nije LEN Kup Evrope, ekipe su mnogo ozbiljnije, godinama igraju u najkvalitetnijem takmičenju i kažnjavaju svaki propust”. 

Vaterpolisti Crvene zvezde (©Starsport)Vaterpolisti Crvene zvezde (©Starsport)

REALNO JE DA SE ZVEZDA PLASIRA NA FAJNAL-EJT LIGE ŠAMPIONA 

Kada fudbaleri Crvene zvezde započnu kvalifikacije za Ligu šampiona, često se u fudbalskim krugovima mogu čuti diskusije na temu: “Da li je bolje da crveno-beli igraju u društvu najboljih ili u Ligi Evrope, gde će biti konkurentniji?” Navijači možda jesu, ali vaterpolisti Crvene zvezde nisu imali takvu dilemu prilikom ulaska u plej-of za Ligu šampiona. Imali su četvrtfinale LEN Kupa Evrope u džepu, bili bi u prilici da napadnu trofej... Želeli su da igraju samo u Ligi šampiona, i poprave utisak koji je Crvena zvezda u elitnom društvu ostavila poslednji puta kada je nastupala. Pre tri sezone je, kao i Partizan godinu dana ranije, grupnu fazu okončala bez pobede. 

Uveren je Gavril Subotić da Crvena zvezda može da se plasira na Fajnal-ejt Lige šampiona. A onda je sve moguće, to je sport. Bude li tamo - imaće strahovit vetar u leđa. Kao te 2013. godine kada je postala šampion Evrope. 

“Želeli smo da igramo Ligu šampiona, tako smo i pristupili dvomeču sa Savonom. Dobili smo protivnika koji je u našem rangu ili smo bolji od njega, i sa sportske strane glupo je izgubiti kada ti se već ukazala prilika. Nikada ne treba kalkulisati, sportska karma u koju svi verujemo uvek ti vrati kada se kalkuliše. Olakšavajuća činjenica bila je i što idemo u slabiju grupu i da ovaj tim ima objektivne šanse da nešto uradi. Što se tiče LEN Kupa Evrope, sa ovom ekipom bismo imali mnogo veće šanse, bilo bi realnije da osvojimo trofej nego što je to slučaj bio prethodne sezone. To bi bila velika stvar, ali Zvezda ima realne šanse da ode na Fajnal-ejt Lige šampiona, a tamo znamo kakvu ćemo podršku imati. Skoro protiv svakoga smo na našem bazenu favoriti, bićemo konkurentni i na strani. Ova sezona ima mnogo utakmica, mi ćemo tačno morati da znamo koje su nam utakmice ključne za koje takmičenje. Sigurno da je Špandau bila jedna od tih utakmica koje smo kvalitetno odradili i dobili, što smo i morali da učinimo. Sledi meč sa OSC Budimpeštom, zatim Hanover... Svakoj ekipi, izuzev Pro Reka, na našem bazenu neće biti lako. Ići ćemo na pobedu i protiv Italijana, ali moramo imati u vidu da su oni aktuelni osvajači Lige šampiona, da imaju izuzetno jak sastav, i treba biti realan. Usudio bih se da kažem da su ostale ekipe iz grupe nikad slabije u poslednjih sedam - osam godina. Imale su određene promene. Isto tako Zvezda je posle dugo godina trijumfon nad Špandauom upisala prvu pobedu u Ligi šampiona, setićemo se i sezona kada su Crvena zvezda i Partizan u grupnoj fazi imali 0-14. Ono što je sigurno - imamo potencijal, borićemo se i biće dobar vaterpolo. Verujem da ćemo pronaći snagu i plasirati se na Fajnal-ejt u Beogradu. A onda ko zna”. 

“Brdo” jakih i velikih utakmica je pred crveno-belima. Već su ih odigrali nekoliko, a duel sa Partizanom će biti treći prvenstveni derbi. Pre okršaja sa crno-belima, vaterpolisti Crvene zvezde su se odmerili sa Novim Beogradom i radničkim iz Kragujevca.

“Videćemo kako će sezona teći. Puno jakih utakmica... Jako domaće prvenstvo, čudan sistem u Jadranskoj ligi, gde se igraju tri turnira i svako sa svakim, i to je još nekih desetak jakih utakmica na sve ove u Ligi šampiona. Pitanje je ko će kada pasti u formi, jer će se to dešavati svima, previše je kompleksno da sada bilo šta projektujemo, ali još jednom ponavljam da želimo i verujem da je realno da odemo na završni turnir Lige šampiona”.

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)

VREME JE DA SE GAVRIL SUBOTIĆ OSTVARI I NA REPREZENTATIVNOM PLANU 

Povlačenjem šestorice veličanstvenih iz nacionalnog tima - golman Branislav Mitrović odlučio da još nije vreme za povlačenje - više prostora će imati mlađi momci koji se godinama vrzmaju i kucaju na vrata seniorske reprezentacije Srbije - povremeno su bili učesnici na velikim takmičenjima - ali nisu uspeli da se ustale. Među njima je i Gavril Subotić, od koga se očekuje da u idućim godinama izraste u standardnog člana Savićevog tima. 

“Najuspešnija generacija srpskog, a možda i u istoriji vaterpola, završila je svoju misiju. Tačnije, njih šest - sedam, i na taj način su se otvorila vrata nama mlađima. Mislim da postoje objektivne šanse da uđem u reprezentaciju, ali tu su i drugi momci, svi mi želimo da budemo deo nacionalnog tima. Borimo se ravnopravno, a izbor je na selektoru. Sve se svodi na fer-plej i ko je bolji u tom trenutku. Što se mene tiče, u reprezentativnom pogodnu sam već nekih šest ili sedam godina. Osvojio sam dve Svetske lige, Svetski kup. Izašao sam na seniorsku reprezentativnu vaterpolo scenu, međutim, iz objektivnih razloga nisam uspeo da u kontinuitetu budem član A selekcije sve ovo vreme. Dobro mi je poznato kako selektor Savić radi i kako srpski vaterpolo sistem funkcioniše, tako da mislim i očekujem da mi je vreme da uđem u državni tim. A, vreme će pokazati da li sam u pravu, i da li zaslužujem ili ne”. 

Većina igrača na koje Dejan Savić računa i koje će pozivati na okupljanja trenutno brani boje nekog od sprskih klubova. Selektoru Srbije će biti lakše da okupi reprezentativce kada se u zgusnutom kalendaru za to bude ukazala prilika, i to je jedan od pluseva jačanja klupskog vaterpola i stvaranja najjače lige na svetu. Nada se Gavril Subotić da će ova priča potrajati, da neće biti kratkog daha i da reprezentativci Srbije u skorije vreme neće imati razlog da se otisnu u inostranstvo.

“Najveći benefit jakog prvenstva i koncentracije reprezentativaca u nekoliko klubova jeste što ćemo imati više vremena zajedno da treniramo i spremniji, uigraniji dočekamo velika takmičenja. Selektor Savić će na okupu u Srbiji imati skoro sve igrače na koje računa za reprezentativne akcije. On će nas direktno sa bazena nadgledati, znaće iz prve ruke ko se kako razvija i na koji način. Bolju stvar srpski vaterpolo nije mogao dobiti od svega ovoga, i mislim da će to uroditi plodom - da će se nastaviti kontinuitet dobrih rezultata reprezentacije Srbije, a to je najbitnija stvar bio ja deo nacionalnog tima ili ne. Klupski vaterpolo u Srbiji je ponovo na nivou na kojem zaslužuje da bude, a svi znamo da neko vreme nije bio. Srbija je dvostruki uzastopni olimpijski šampion, naosvajala se medalja na šampionatima Evrope i sveta, jedno vreme držala sve velike trofeje u svom vlasništvu i mogu samo da kažem daj Bože da ova pozitivna priča oko srpskog vaterpola potraje”, zaključio je Gavril Subotić.


tagovi

Gavril SubotićVK Crvena zvezdaLiga šampiona u vaterpoluVK PartizanVečiti derbivaterpolo Srbijavaterpolovaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara